Det var en gång en medaljong


Vem har sovit med Funky, duschat med Henkan och klängt runt Markoolios hals?

Och allt under samma helg. Ja just det.... medaljongen.


Medaljongen har varit med på BBQ i många år nu och är en välkänd detalj i festligheter runt om i landet men hur lyder historien bakom detta ädla smycke? BBQ-bloggen har gått till botten med frågan och här är medaljongens historia.


Året var 2004 och världshistoriens 5:e BBQ inleddes på gräddhyllan i Indal då plötsligt någon kläckte idén att införa en attiralj som markerade vem som för tillfället "ledde" festen, ungefär som den gula ledartröjan i Tour de France. Ledarattiraljen skulle kunna medbringas även utanför hyllan, d.v.s då BBQ gick "on Tour", vilket på den tiden gjordes endast kvälls- och nattetid då festivaldeltagarna lämnade hyllan för att besöka BBQ:s konkurrerande festival Gatufesten i Sundsvall.


Sagt coch gjort. Medaljongen skapades och pryddes på ena sidan med texten "BBQ on Tour" och med det tvivelaktiga budskapet "Fullast kör" på den andra. Medaljongen skulle överlämnas när någon gjorde något bra, roligt, tokigt eller annat utmärkande.


Med facit i hand är det helt fantastiskt att medaljongen fortfarande finns i BBQ-gängets ägo för den har varit med om mycket. Undertecknad fick t.ex använda mycket list och övertalning för att locka den av några kvinnliga skolkamrater till Steve vars halsar samme Steve hängt medaljongen kring. Medaljongen försvann också en gång på gatufesten innan undertecknad fick se smycket hängande kring halsen på en bekant som jag faktiskt inte fram till dess träffat under den aktuella kvällen. Mysiskt men fantastiskt.


Medaljongen har också varit på internationella eskapader som den gången en engelsktalande kvinna från Skottland i Olearystältet fick provlåna medaljongen. Även här blev det problem då språkförbistringarna gjorde att hon trodde hon fått den. Innan medaljongen återtagits, än en gång med mycket list, klämde den kvinnan ur sig den engelska översättningen till medaljongens bakside-slogan: "Pisshead drives!"


I Åre under RGI07 var medaljongen också försvunnen vilket fick undertecknad att deppa ihop och nästan kasta in handduken för fortsatt firande på Åres gator men då medaljongen återfanns, hängande kring min hals, återkom viljan på 2 röda. Medaljongen hade då utan bärarens vetskap besökt After Ski i Åre tidigare under eftermiddagen.

//Funky P, BBQ-historiker


SOS 08 lagt till handlingarna


SOS 08 är slut och det är väl bara att konstatera att Månkarbo levde upp till de högt ställda förväntningarna och levererade. Det gjorde även Direktörn som trots missödet med de "grova låren" stod för veckans dragning. 50-60 ggr i en  plastspak resulterade i flöden som fick Indalsälven att blekna och makarna Gripéns våtutrymme fick göra själ för namnet.


I övrigt så vill jag från BBQ-bloggens administrationsgrupp tacka alla årets deltagare. Gripén givetvis för huvudansvaret med allt vad det innebar (trots att hans lokalsinne i sitt föräldrahem mer liknade en lokalbedövning) men även Steve "The Spitter" som spottade i glaset hela helgen och stängde festen. Tony Andersson, alltid lika minnesvärd, som dessutom fick en ny bekant i Ann-Christine. Graad som ur egen ficka betalade Markoolios gage på 20 spänn och fick honom att stå på scen i tältet hela helgen. Määtz för att han upplät Jansson Square Garden för den prestigefyllda kampen om pokalen som sedan Nord efter en ganska tät match lyckades ta hem. Henkan, för att du inte var tråkig och mig själv för att jag åtminstone behöll slipsen på...


Sist men inte minst tackar jag alla "Månkarboare" med de fantastiska systrarna Grip (eller vad de numera heter) med familjer i spetsen. Utan er skulle helgen inte blivit vad den blev. Lägger ut någon bild vad det lider. Nu lämnar jag ordet fritt...


//Funky P, trött men hel och ren


Resan har börjat

Med bara 2 dagar till dagen D har Tony Anderssons pokal lämnat den trygga vistelsen på Gräddhyllan för att under största diskretion föras till slättens pärla Månkarbo.

Kampen om Tony Anderssons pokal (3 dagar kvar)


Kampen om Tony Anderssons pokal (3 dagar kvar)


Gästkrönika: VÅGA (1.20h av ren frustration…*)


Med mindre än en vecka kvar innan årets största händelse i världen, ja rent av i hela uppland så sitter jag i ösregnet på mammsens balkong och funderar på vad jag ska skriva om... Tre möjliga ämnen ploppar upp i min tunga bakfulla hjärna... En tjej, fotboll & SillOchSnaps 08´, men vad skall jag skriva om? Kanske alla tre, på nåt sätt väva ihop dem tre till en stor historia?


Jag har varit ute och kutat lite idag, hann tänka mycket då... Jag är frustrerad! Varför kan jag inte bara VÅGA! Varför skriver jag lama, trista sms? Varför står jag bara framför hon och ler stelt å frågar dumma saker? Varför inte bara skita i alla ord å bara visa hon att det är hon ja vill ha? (det senare kan ha berott på att hon hade en kebab i hela munnen senast, nog för att gillar kebab, men har aldrig hånglat med en... tänker inte börja nu heller...) Har lovat mej själv att jag inte tänker sitta här hos mammsen nästa jul å fundera på vad jag kunde gjort annorlunda, jag ska göra ALLT  för att visa hon, det  har jag lovat mej själv, hon får f-n blocka mina samtal, låta nån brorsa nita mej, innan jag ger upp... Ligger farligt nära "stalker" nu! Varför? Jag vet inte! Vi är så jävla olika hon å jag, så varför vill jag ha hon? Chansen är jävligt stor att det går å h-vete för oss, men hon känns så rätt på nåt sjukt vis... Så fucking what om jag eller hon flyttar till hösten, då kör vi sommaren, skiter i vad som väntar till hösten, skiter i syrror som tror sig veta vad som är bäst för en... Jag bryr mej inte, bara jag gett allt, vågat och förhoppningsvis fått min chans... Har lovat mej själv också att inte överanalysera allt, typ som jag gör nu...


Fotboll...illamående, comeback och naturligtvis ordet frustration ska jag skriva lite om nu!

Illamående pga att jag kommer ihåg hur nära hårdingen (dvs jag) var att svimma när vi spelade fjolårets fotbollsmatch på gräddhyllan i Indal, tydligen så tål jag inte att se blod så där jävullusigt bra, har dock ett snyggt ärr på foten som jag får visa upp på midsommar!

Comeback är det på måndag 16/6 numera i Resele IF:s klassiska röda tröja i mötet Resele - Graninge II, spana efter nummer 25, en nyklippt, nyfödelsedagad vänsterytter, med gröna sockar (resten av laget har röda) och blå shorts (resten av laget har röda).

Frustrationen här är framkallad av att Sverige inte VÅGAR vinna EM, vi är mer rädda att släppa in ett mål än peppade att göra ett mål... Tyvärr vinner man inga matcher på detta vis, möjligen på straffar. Troligen är vi inte bättre, men vi måste ändå VÅGA tro! Friskt vågat hälften vunnet!


Slutligen har vi kommit fram till punkten SOS 08´ och där jag skall väva ihop hela den här historian... Ja årets drabbning i det ädla spelet KUBB kommer domineras av det lag som VÅGAR vinna, som gör motståndarlaget frustrerat och illamående, samt spelar som de gjorde sin sista comeback någonsin, en sista chans att glänsa i solljuset! Jag kommer ge allt, mer kan jag inte göra och jag VÅGAR kasta den avgörande pinnjäveln! Vågar du? Vilket lag som vinner är svårt att säga, men efter nästa helg då vet vi...



*huvuddelen av denna text härstammar från mina egna funderingar under ett löppass, bakfull söndagen den 15/6-2008


//Eric "graad" Gradin, lag sydare så inåt h-vete

å galen som diggar brudar som HATAR skiddressar...


Funkys fredagskrönika

Mindre än en vecka kvar nu men många av den kommande händelsens huvudpersoner lyser med sin frånvaro. Varför? Ja det kan man fråga sig.

Direktörn och Gripén är de lysande undantagen som tillsammans med "den väldige" Slim Cardigan och undertecknad gör sitt bästa för att hålla livet uppe i denna förnäma inrättning i cyberrymden. För visst är den förnäm? Här finns historia om pokalen, spännande matchreferat, personliga påhopp och slag under bältet precis som det skall finnas.

Men vad efterlyser jag då? Jo alla dessa duktiga skribenter som kan om de vill. Hemmasonen Määtz t.ex borde ju ha massor av insidesinformation att dela med sig av. Hur beter sig upplänningarna så här en vecka innan BBQ on Tour anländer och har de nånsin sett Tony Anderssons pokal? Å Gradden. Då och då sticker han in med ett kort inlägg men visst vore det skoj med en mer djupgående analys av denna man som är släkt med signalkräftan och lyssnar till namnet flumkungen.

Å Tony Andersson skall vi inte prata om... Så då gör vi inte det och vänder istället näsan mot de jämtländska vidderna och konstaterar att "doktorn kan inte komma" men nog borde han beklaga det här på denna plats.

Men den enes död är den andres bröd så rakt in i det regerande mästarllaget lär den mytomspunna Månkarboättlingen Henkan gå in men det kräver förstås att han ger sig till känna här och snart. För som jag skrev till den gode Mastodonten Määtz innan fjolårets BBQ:

"Först när man syns på bloggen, då finns man på riktigt"


//Funky P, som vill att tiden skall gå fortare  

Tony Anderssons pokal

 

En skildring av hur världens mest prestigefyllda kubbpokal såg dagens ljus

2005 var sannerligen ett händelserikt år. Det var årets som Sveriges nationaldag blev allmän helgdag, som Liverpool vann Champions League efter en historisk vändning mot Milan, som Londons tunnelbana skakades av terrordåd och som Fabian Bengtsson (vd för SIBA) kidnappades i Göteborg. Men det var också året som Tony Anderssons pokal skapades och på kort tid blev en av de mest eftertraktade troféer en idrottsman kan sukta efter...

 

Efter en natt på Umeås studentpubar begav sig Tony Andersson, tandläkarstudenten från Edsbyn som gillar långa och sena promenader, hemåt till sitt tillhåll i studentghettot Ålidhem. Det var vår och natten var ljus men inget särskilt skilde nattens bravader mot en vanlig helgnatt i Tony Anderssons studentliv... trodde han. På morgonen låg den där. I Tony Anderssons hall återfanns en glänsande skapelse i metall med öppningsbar lucka, små cirkulära hål samt en vev. Den märkliga klumpen som alltså hamnat i Tony Anderssons hall var svår att identifiera och förstå sig på vad det egentligen var men lika svårt var det att förstå sig på hur den hamnat där. Mannen med svaret borde rimligtvis vara Tony Andersson själv men då han gjort sig känd för att under vissa strupsvalkande omständigheter vara något minnessvag, fanns här inga svar att få. Den mest rimliga förklaringen är att lägenhetsinnehavaren på något sätt kommit över denna mäktiga metallsfär på sin vandring hemåt och helt sonika tagit med den till sin hall. Men detta är bara spekulationer...

 

När festgeneralen för den välbesökta öl- och grillfestivalen BBQ så på en artighetsvisit besökte Tony Andersson, kläcktes en idé att modifiera metalltingesten till en trofé värd sin upphovsmans namn. Därefter skulle den delas ut till vinnarna av den drabbning i kubbkastning som årligen utspelade sig en dag i Juli på den grönskande Gräddhyllan i Indal i och med BBQ-festivalen. Sagt och gjort. Metallsfären fraktades till Gräddhyllan och lämnades in på svetsjobb till sonen i den Jakobianska villan. Här förvandlades en bit avgasrör och ett stycke solitt metallgods till en fot och som kronan på verket placerades metallsfären på toppen med veven pekandes mot skyn. Tony Anderssons pokal var ett faktum.

 

Vinnare av Tony Anderssons pokal:

År Vinnare Spelplats
2005 Lag Syd Gräddhyllan, Indal
2006 Lag Nord Gräddhyllan, Indal
2007 Lag Nord Gräddhyllan, Indal
2008 Lag Nord Jansson square garden, Månkarbo
2009 Lag Nord Jansson square garden, Månkarbo
2010 Lag Nord Gräddhyllan, Indal
2011 Lag Syd Fjällhalsen, Duved (inofficiell match)
2012 Lag Nord Bällsta Park, Matfors
2013 Lag Syd Stumsnäs Stadium, Rättvik
2014  Lag Syd  Nulltjärn Beach Arena, Vålådalen 
2015 Lag Nord  Camp Kramm, Kramfors
     
     
     
     



//Funky P med alla fakta

Coola killar & heta diskussioner


Temperaturen stiger inför årets stora idrottshändelse (Fotbolls-EM och Peking-OS får ursäkta) och striden mellan lag Nord och Syd har redan börjat, om än i verbal form.
-Må hända Tony Andersson är eran nyckelspelare men inte kommer han göra så segern stannar hemma, säger t.ex en segerviss Herr Gripén alias Mr 100% i ett uttalande i det mytomspunna Forum För Fansen. Han låter också rapportera att lag Syds övriga spelare mår bra med en Direktör som kommer anlända i privat-Jet, en överladdad Steve ,en Mätz som tydligen redan är på plats och kollar in arenan samt en Graad som det som vanligt svävar ett moln av mystik kring.


Lag Nords kapten visar dock inga tecken på svaghet och håller modet uppe i detta försnack som traditionsenligt  domineras av Syds duktiga skribenter. Bl.a ger sig F Pite på personangrepp när han förvisso helt sanningsenligt anklagar Graad för att vara skadebenägen. Även Steve får sig en känga då hans flitiga surdegsknådande gör hans lag till ett brödgäng och hans idoga golfande kan resultera i slicar på kubbplanen.


Som sagt. Diskussionen är just nu het i FFF och lär inte svalna förrän ett av lagen står där med den glänsande pokalen höjd mot en förhoppningsvis klarblå himmel. När Shakespear skrev sitt drama "En midsommarnattsdröm" hade han kanske ingen tanke på detta evenmang men titeln stämmer säkerligen bra med känslan det segrande laget kommer bära med sig in i midsommarnatten...

//Funky Pite, i artikeln opartisk


Tony Andersson klar för SOS 08

Alla lag Nord-anhängare kan snart andas ut för nu verkar det onekligen som att en av lagets verkliga stöttepelare bestämt sig för att satsa på SOS 08. Därmed kommer han också att vara med och försvara Tony Anderssons pokal i årets kubbdrabbning som alltså detta år avgörs utanför Hyllan. Huruvida Anders Offerdal Hammarberg kommer till spel är i skrivande stund oklart men lagledningen med Funky Pite i spetsen hoppas naturligtvis på ett positivt besked.
-Bortaplan blir en spänannde utmaning men laget har aldrig varit starkare, säger F Pite i ett uttalande till BBQ-bloggens utsände. Lag Nords samtliga träningar inför BBQ Cup kommer att vara stängda.
Tony Andersson

Steves kusin byter klubb

Igår blev det offentligt att Steves kusin och tillika den landslagsmeriterade Fredrik Persson byter klubb tll Kilsmo IK för att göra en nysatsning mot en landslagsplats. Detta betyder också att Steve, i RGI 2008 klädd i en traditionell Kilsmodräkt, kommer att få en klubbkamrat av rang och en sparringpartner som heter duga inför RGI 2009.